Finlands svenska författareförening har cirka 200 medlemmar. Förteckningen till höger gäller dem som skapat en presentationssida på FSF:s webbplats.

Sonja Nordenswan

Site/Data/1466/Resource/Module/Author/Image/thumb_11.jpg

Född 1958 i Ekenäs, uppväxt i Sjundeå och sedan 1982 bosatt i Mariehamn. Är utbildad kart- och byggnadsritare, men har prövat på en mängd olika yrken bl.a. till sjöss. Första publicerade text var en självbiografisk skildring på 43 sidor i Sjöhistorisk årsskrift för Åland. Romandebuten skedde 2007. Nominerades, som Ålands första kandidat, till Nordiska Rådets Litteraturpris 2011 med romanen Blues från ett krossat världshus. Deltagit med Visa i L-moll  i antologin, Noveller för världens barn 2012.

AKTUELL 2016 med romanen En sång ur kylan (Litorale)

"Berättelserna är koncentrat laddade som noveller, med väl avvägda dramaturgiska bågar. På sina blott 170 sidor lyckas romanen berätta en bred och mustig släktkrönika som känns mångdubbelt så omfångsrik. Det är en fröjd att försjunka i Sonja Nordenswans sparsmakade språk och pregnanta formuleringar. Stilen är lite arkaiserande men utan att kännas ålderdomlig, och känns som den enda naturliga språkdräkten för en berättelse som denna. Det finns flera pärlor. Den klaustrofobiska skildringen av det förtryckta prästhemmet kryper nära inpå. Och skildringen av nödåren i slutet på 1860-talet har alla förutsättningar att bli en klassiker. Med En sång ur kylan har Sonja Nordenswan skrivit en till formatet liten, men till innehållet stor roman."
- Peter Lobråten, Tidningen Åland 28.9.2016

CITAT OM TIDIGARE VERK:

"Som alltid genomsyras Nordenswans berättelser av medkänsla och värme, trots det ofta mörka och tragiska händelseförloppet. Hennes karaktärer är lite udda och kantstötta, inte helt i fas med det samhälle de lever i. Men de är varken offer eller hjältar utan kämpar på så gott de kan i sin längtan efter kärlek och en plats i tillvaron. Hon har en helt egen drastisk stil som blandar det burleska och det triviala, det humoristiska med det tragiska. Och gärna kryddat med tidsenliga och populärkulturella referenser. I denna berättelse behandlas bland mycket annat så skilda ämnen som en sydafrikansk friidrottare utan ben, medeltida supvisor, en finsk variant av Let's Dance, asexualitet, lajv, rosor och kanadensiska upptäcktsresande. Och inte minst Lucifereffekten, grunden för hela romanen inklusive titeln.
      Låter det mystiskt och invecklat? Inte alls, bara läs boken så klarnar allt! "
- Signaturen Arne om Zimbardien på Bokhyllan.com

"Blues från ett krossat världshus är en mångfacetterad berättelse om utanförskap och utsatthet som förenar kvinnorna över generationsgränserna och visar på hur vi alla syvende och sist är fångna i ett intrikat nät av sociala relationer och att det är svårt att skaka av sig rådande normer och värderingar i ett litet samhälle eller en sluten miljö. För att ta till bibliska brösttoner kan man kanske säga att Sonja Nordenswan i Blues från ett krossat världshus visar att det är svårt, men inte omöjligt att hitta kraft att ta sig ur ett krossat världshus byggt på lösan sand för att bygga ett nytt hus på hälleberget."
-Marita Lindqvist om Blues från ett krossat världshus, i Radio Vega

"Berättelsen tangerar de stora frågorna: livets mening, sorgen, omsorgen om nästan, kärleken och döden. Den berör för den verkar sann, oåterkallelig och på sina ställen grym.
   Romanen kan läsas som ett inlägg i genusdebatten, varför är polerna så utstuderat olika fortfarande till bådas nackdel?
   Litteraturvetare hävdar 'Allting har redan sagts, det går inte att komma med något nytt.'
   Det är jag osäker på."
- Gerd Söderholm om Stina och herr Saltarello i Vasabladet

                            

Boktitel
Utgivningsår
Utgivare
Stina och herr Saltarello
2007
Sahlgrens
Blues från ett krossat världshus
2009
PQR
Zimbardien
2011
PQR
En sång ur kylan
2016
Litorale